In de afgelopen twee decennia is psychologie onderdeel geworden van ons leven. En toch stellen de meesten van ons een wandeling uit naar een psycholoog. Sommigen geloven dat een psycholoog alleen nodig is door degenen die ziek zijn, anderen willen niet dat iemand “in zijn hoofd graven”. We vroegen therapeuten om te praten over de meest voorkomende angsten voor klanten en ontkrachte mythen om u eindelijk te overtuigen: de psycholoog is geen vijand, maar een assistent.
Angst nr. 1: ik leer iets verschrikkelijks over mezelf
Marina Travkova, systeemfamiliepsychotherapeut
Velen zijn bang dat de psycholoog iets duister en verschrikkelijks van hen zal “trekken”. Een andere veel voorkomende angst is om schuldig te zijn aan uw eigen problemen. Het lijkt erop dat de therapeut je leven zal waarderen en je zal vertellen dat het er verkeerd in was, welke fouten je hebt gemaakt.
In feite evalueert de psycholoog niet, veroordelt niet en heeft niet het recht om de duistere feiten van de biografie uit klanten te halen. U beantwoordt misschien geen pijnlijke of schijnbaar ongepaste vragen. De specialist is ook verplicht om tijdens het overleg voor uw toestand te zorgen, waardoor een emotioneel veilige ruimte wordt gecreëerd.
Bovendien zijn we bang en moeilijk voor ons, juist omdat we in onszelf ‘vergrendeld’ zijn met onze problemen en geheimen en ze niet met anderen kunnen delen. Bij een receptie met een psycholoog zullen we vaak leren dat niet hetzelfde is dat wat er met ons gebeurt kenmerkend is voor veel mensen.
Angst nr. 2: de psychotherapeut zal me manipuleren
Vladimir Snigur, psychotherapeut, hypnoloog
Onze verbeelding geeft een psychotherapeut vaak de kenmerken van een telepath IL -manipulator, die zal dwingen om alle insubs uit te leggen, hypnotiseren, in het verleden duiken, voor oude wonden zorgen ..
Dit is verre van de realiteit. De belangrijkste taak van de psychotherapeut is om de beslissingen van elke klant te respecteren en hem te helpen de moeilijkheden te overwinnen die zijn ontstaan. De psycholoog is slechts een gids, hij zal je niet dwingen om te gaan waar je niet wilt, maar zal je jezelf aanbieden om het pad te kiezen, zal je vergezellen en helpen in de moeilijkste gebieden.
Angst nr. 3: ik zal afhankelijk worden van psychotherapie
Polina Soldatova, psycholoog, Gestalt -therapeut
De taak van de therapeut is om u te helpen een manier te vinden om voor uzelf over uzelf te zorgen. Als je een specialist hebt gekozen, kun je je concentreren op zijn aanpak. Aan het einde van de eerste sessie biedt de psychotherapeut u een contract, in de voorwaarden waarvan de aanbevolen hoeveelheid en frequentie van vergaderingen worden bepaald. Meestal zijn 5-10 sessies voldoende om te begrijpen of een specialist bij u past https://potentie-verhogen.com/17-manieren-om-de-potentie-te-verhogen/ en of er een dynamiek in het werk is.
Op elk moment van therapie kunt u vragen stellen die u van belang is voor u: wat therapeut nu doet? Hoe hij de voortgang van uw gezamenlijke werk evalueert?
U kunt het ook eens zijn over een wijziging in de frequentie van vergaderingen, een pauze of de beëindiging van de therapie.
Angst nr. 4: psychotherapie werkt niet – dit is een leeg gebabbel
Natalia Kiselnikova, adjunct -directeur van het Psychological Institute of Rao, hoofd. Laboratorium voor psychologische counseling
Veel studies bevestigen de effectiviteit van psychotherapie. Degenen die psychotherapeutische hulp ontvangen, demonstreren de beste indicatoren van psychologische gezondheid dan degenen die gewoon werken met een psycholoog of helemaal niets doen om de situatie te veranderen.
475 studies zijn onlangs geanalyseerd, waarin groepen mensen die psychotherapie ondergingen, werden vergeleken met controlegroepen. Conclusies laten geen ruimte voor twijfel: klanten die een cursus psychotherapie hebben ondergaan, voelen zich beter dan 80% van de deelnemers aan de controlegroep.
In een ander onderzoek werd gevonden dat ongeveer de helft van de klanten, het meten van verbeteringen in de achtste sessie van psychotherapie, en tegen het einde van zes maanden van wekelijkse psychotherapie, merkt 75% van de klanten positieve veranderingen op.
Angst nr. 5: De psycholoog zal over mijn problemen vertellen aan mijn geliefden
Svetlana Yablonskaya, crisispsycholoog, logotherapeut
Een van de basisprincipes van het werk van een psycholoog van een consultant is vertrouwelijkheid. Dit betekent dat hij niet alleen niet het recht heeft om de inhoud van uw gesprekken met hem bekend te maken, maar ook het feit dat u zich tot hem hebt gewend, niet kunt bevestigen of weerleggen.
Dat is de reden waarom we, na een cliënt op een openbare plaats te hebben ontmoet, niet eerst hallo zeggen – niet onbeleefd, maar omdat hij misschien het feit van onze kennis niet wil openbaar maken. Maar natuurlijk zullen we graag de groet beantwoorden.
Angst nr. 6: de psychotherapeut heeft alleen mijn geld nodig
Julia Zakharova, klinisch psycholoog, cognitieve gedrag psychotherapeut
Sommige klanten zijn bang dat psychologen er geld uit zullen halen. Ja, inderdaad, psychologische counseling en psychotherapie zijn duur. Tegelijkertijd zijn er geen garanties dat de klant, nadat hij een bepaald bedrag heeft uitgegeven, zijn probleem zal oplossen.
Begrijp van tevoren hoeveel sessies in elk geval nodig zijn, het is onmogelijk. Methoden die goed werken met de ene klant past misschien helemaal niet aan de andere. Daarom besteden ervaren psychologen en psychotherapeuten veel tijd aan het stellen van doelen en volgen ze samen met klanten hun prestatie. Dit helpt klanten de algemene richting van werk, tussenliggende resultaten te zien en vermindert dergelijke angsten.
Angst nr. 7: alleen zieke mensen wenden zich tot psychologen
Alexander Pokryshkin, kinderpsycholoog, speltherapeut
Op basis van deze logica brengen alleen middelmatige moeders de oppas naar hun kind, en alleen criminelen wenden zich tot de advocaat. Als je je herinnert dat de psycholoog helpt om het leven een beetje bewuster te maken, wordt alles veel gemakkelijker.
Het is belangrijk om te begrijpen dat psychotherapie helemaal geen extreme maat is. Dit is een service die kan worden gebruikt op elk moment dat er behoefte is om te begrijpen wat er gebeurt en jezelf beter te begrijpen.
Angst nr. 8: De psycholoog zal me op pillen planten
Valeria Fedoryak, psycholoog, Gestalt-therapeut
Ten eerste is het belangrijk om met de voorwaarden om te gaan. Een psycholoog is een persoon met een hogere psychologische opleiding. Meestal is hij geen arts en heeft hij niet de nodige kennis om een farmacologische behandeling voor u voor te schrijven. Vaak werkt de psycholoog echter samen met de collega van een psychiater, aan wie hij u kan leiden indien nodig voor overleg en voor afspraken.
Helaas zijn velen van ons bang voor psychiaters. De bestraffende psychiatrie van het Sovjet -tijdperk en talloze artistieke beelden in de bioscoop en literatuur speelde hier een rol. Het is belangrijk om te begrijpen dat de moderne realiteit compleet anders is.
Door de medicijnen correct door een arts te nemen, wordt psychotherapie efficiënter. Dankzij tablets ontvangt een persoon een bron voor het werken in het kantoor van de therapeut. En bij de behandeling van depressie wordt bijvoorbeeld de meest effectieve benadering nu beschouwd als een combinatie van psychotherapie en het nemen van medicatie.
Vond hun angst onder het bovenstaande? Stel jezelf een vraag waar deze angst je tegen beschermt. Het is mogelijk dat de invloed ervan zich uitstrekt tot verschillende sferen van uw leven, waardoor u belet om belangrijke stappen te nemen. We realiseren waar we onszelf tegen beschermen, we beginnen te zien wat precies moet worden gewijzigd en we openen deze veranderingen.